pátek 1. října 2010

K uveřejněnému článku v ECHU o bytovém domu v ulici Houbova

Jako občan jsem se seznámil s navrhovanou studii bytového domu, která byla předána na OMIM. Jednalo se o 4podlažní budovu s 11byty 2+kk a 6byty 1+kk.Velikost domu mě docela ohromila a malometrážní byty překvapily. Šel jsem se informovat na OMIM k vedoucí Ing.Z. Pospíchalové. Ta na mé otázky odpověděla, že žádnou studii nemá, ale o plánovaných parkovacích místech zakreslených na studii, věděla vše. Sdělila mi, že podnět na zadání studie vyšel z rady města. O rozměrech domu nic neví, kolik rodin je zamýšleno nastěhovat zatím neví, jmenný seznam budoucích nájemníků žádný není. Jedná se o startovací byty nikoliv o sociální bydlení. Na dotaz z čeho bude tento záměr financován, jsem se dozvěděl, že bude požádáno o dotace z EU a podpory státní, jakého tipu a účelu nevěděla. Pro bližší informace jsem zavolal místostarostce J. Tomáškové na schůzku. Ta mně sdělila, že o mé návštěvě na úřadě ví a nehodlá se semnou na té úrovni bavit. Ochota komunikovat, vstřícnost, profesionalita? Nato byla uveřejněna studie bytového domu na internetových stránkách města Chotěboř.
     Petici určenou radě města nepodepisovali lidé pod vlivem lží a dezinformací, ale naopak velice dobře 218 lidí zvažovalo co podepisují a proč. Neboť ještě před sepsáním petice byla zveřejněna jak studie, tak i odpověď od tajemníka MěÚ Ing. J. Fišera a osvětlena celá záležitost i se zvažováním podání žaloby na neznámého pachatele.
     S petičním výborem jsem byl přizvaný 6.9.2010 na radnici a dozvěděli jsme se, že někteří podepsaní pod peticí po oslovení starostkou města, navštěvují úřad a z petice se škrtají. Výbor žádal o předložení vyškrtnutých jmen, ale nebylo mu vyhověno. O konstruktivní jednání se snažili pouze členové výboru, nabízeli jinou lokalitu pro výstavbu bytového domu. Pokud město nemá finanční prostředky, proč neprodá transparentně tento lukrativní pozemek na stavbu rodinných domů? Zástupce města nezajímaly důvody pro které byla petice sepsána. Pouze neustále obhajovali, že se jedná o startovací byty pro mladé rodiny, nikoliv pro Romy a dům v ulici Dlouhé se bourat nebude.  Na dotaz proč na vystavené dokumentaci územního plánu, která je určena veřejnosti ke schválení, je tento dům v ulici Dlouhé vymazán, uvedli že jim to není známo a od nich podnět nevyšel. Závěrem místostarosta Tomášková seznámila přítomné s šokující vizí města Chotěboř o zvažování plánu B, opravit stávající ligu (plicní) a nastěhovat tam Romy. Výbor ji odpověděl, že potom může čekat další petici s mnohem více hlasy.
     Nyní  již rada města uvádí v ECHU, že se jedná o studii s 15ti byty 2+kk a 2 bezbariérové. K článku přikládá vymodelovaný pohled  na bytovou jednotku, kde jsou účelově skresleny vzdálenosti a velikosti od sousedního domu rodiny Němcových i dalších bytových domů. Nikdo se nezmiňuje o nevhodnosti této stavby v dané lokalitě, nejedná o optimálním využití pozemku, nebere ohled na stávající rodinné domy v okolí a již vůbec ne na stávající kontinuitu starousedlíků a silně předimenzovanou lokalitu. Který občan by dnes souhlasil se studií 4 podlažního domu těsně vedle svého bydlení a nechal si zastavět celou jižní stranu své zahrady?  
     A proč ty dohady kolem startovacích bytů? Protože se ví,  že definice chybí a může se za tím skrývat cokoliv. Cílem podpory (dotace ) je výstavba bytů, které poskytují sociální bydlení osobám majícím ztížený přístup k bydlení. Cílových skupin je několik na které se to vztahuje. Jak osoby do 0,75 násobku prům. měsíční mzdy, tak starší  lidé se sníženou soběstačností, ale i například osoby, které opouštějí různá pobytová zařízení, či příslušníci minoritních i etnických skupin. Pokud město uspokojí všechny žadatele své cílové skupiny, může uzavřít nájemní smlouvy i s další cílovou skupinou a dokonce i s jinými osobami u kterých je třeba řešit tíživou sociální situaci a které nesplňují stanovené podmínky pronájmu.

Lubomír Novotný